Cukier – główne paliwo dla mózgu

Pokarmy bogate w cukier są doskonałym źródłem energii. Ponadto ewoluowaliśmy w kierunku uwielbienia dla słodkich pokarmów, które sprawiają nam szczególną przyjemność. Chociaż organizm potrzebuje glukozy, zbyt duża ilość tego źródła energii może być szkodliwa.

Glukoza napędza komórki tworzące nasz organizm, w tym neurony. Wbrew pozorom nie występuje ona jedynie w słodyczach. Glukoza jest rodzajem cukru, który pochodzi głównie z pokarmów bogatych w węglowodany takich jak:

  • Chleb

  • Ryż

  • Makaron

  • Owoce

Pozytywny efekt cukru na mózg

Organizm rozkłada węglowodany zawarte w tego typu produktach na glukozę, która jest transportowana w krwiobiegu do mózgu i innych narządów w celu uzyskania energii. Mózg zużywa więcej energii podczas wykonywania wymagających zadań umysłowych. Dlatego też utrzymanie stężenia glukozy we krwi na optymalnym poziomie może być szczególnie ważne dla dobrego funkcjonowania poznawczego.

Zgubna przyjemność

Kiedy jemy słodkie produkty, wydziela się dopamina, co aktywuje układ nagrody. Mózg reaguje na nią szczególnie silnie. Może to prowadzić do odczuwania łaknienia, zwiększonej tolerancji na cukier i jedzenia go w większej ilości, aby uzyskać ten sam efekt dopaminowy. Zastrzyki dopaminy po spożyciu cukru sprzyjają szybkiemu uczeniu się poszukiwania większej ilości tego typu pokarmów – w efekcie uzależnieniu.

Bardzo łatwo jest uzależnić się od pokarmów, które silnie wpływają na wyrzuty dopaminy. Spożywanie pokarmów bogatych w cukier może wzmagać łaknienie. Badanie z 2017 roku wykazało, że osoby, które regularnie spożywały produkty wysokotłuszczowe i wysokocukrowe, miały większą ochotę na przekąski, nawet jeśli nie były głodne.

Cukier – zły czy dobry? To zależy

Sam fakt, że lubimy słodkości, jest zrozumiały. Szczególnie w powiązaniu z tym, że powodują one wyrzut dopaminy. Raz na jakiś czas dwie kostki czekolady na poprawę humoru z pewnością nie zaszkodzą. Kompletne porzucenie spożywania węglowodanów (pokarmów zawierających cukry) również nie jest rozwiązaniem, ponieważ mają one pozytywny efekt na funkcje poznawcze oraz wspierają organizm podczas wysiłku umysłowego – który w dzisiejszych czasach występuje zdecydowanie częściej i intensywniej.

Jak wspomnieliśmy wcześniej, należy kontrolować spożywane ilości cukru. Niemniej, jeśli na co dzień, przez resztę roku nie jesz 5 pączków, nic się nie stanie, jeśli w Tłusty Czwartek pozwolisz sobie na odrobinę szaleństwa.

Bibliografia:

1. Mergenthaler P., Lindauer U., Dienel G. A. , Meisel A., Sugar for the brain: the role of glucose in physiological and pathological brain function, 2013.
2. Stevenson R. J., Francis H. M., Attuquayefio T., Ockert C., Explicit wanting and liking for palatable snacks are differentially affected by change in physiological state, and differentially related to salivation and hunger, 2017.

Najnowsze aktualności

PREMIERA: Nowe plansze reaktywne do treningu biofeedback

Więcej

Bezpłatny webinar: Biofeedback w fizjoterapii 16 maja 2024

Więcej

Bezpłatny webinar: Elektrostymulacja mięśni w leczeniu bólu – 25 kwietnia 2024r.

Więcej

Aktywna Tablica 2024

Więcej

Aktualności